.

4 June 2008

Mineral berkualiti tinggi dijumpai di Perak

Perak bakal menarik pelaburan besar selepas beberapa syarikat dari Eropah dan Amerika Syarikat berminat untuk menjalankan aktiviti perlombongan mineral bermutu tinggi yang ditemui di negeri ini.

Menteri Besar, Datuk Seri Ir. Mohammad Nizar Jamaluddin bagaimanapun enggan menyatakan jenis mineral tersebut dan nilai pelaburan yang bakal diterima daripada syarikat-syarikat asing itu.Katanya, mineral berkualiti tinggi itu juga bukan bijih timah.

''Sebuah daripada syarikat berkenaan sudah memulakan kajian dan mengesahkan aktiviti perlombongan mineral itu boleh bertahan sekurang-kurangnya untuk tempoh 30 tahun," katanya kepada pemberita.

Beliau menyatakan demikian selepas merasmikan Persidangan Geosains Kebangsaan yang turut dihadiri Presiden Persatuan Geologi Malaysia, Yunus Abdul Razak di sini hari ini.

Kira-kira 150 ahli geosains dari seluruh negara mengambil bahagian dalam persidangan itu yang diadakan selama tiga hari.

Menurut Mohammad Nizar, kerajaan negeri juga sedang mempertimbangkan untuk meluluskan pelaburan syarikat-syarikat asing itu bagi mencari gali mineral berkualiti tinggi di Perak.

''Pelaburan syarikat-syarikat berkenaan dijangka mewujudkan sekurang-kurangnya 500 peluang pekerjaan baru kepada rakyat Perak," katanya.

Dalam pada itu, beliau memberitahu, sejak kenaikan harga bijih timah di pasaran antarabangsa akhir-akhir ini, kerajaan negeri menerima banyak permohonan daripada bekas pelombong bijih timah untuk menjalankan semula aktiviti tersebut.

Bagaimanapun katanya, kerajaan negeri tidak akan mengeluarkan lesen melombong yang baru tetapi hanya akan membenarkan syarikat perlombongan yang sudah mempunyai lesen menjalankan aktiviti itu.

''Kita mahu pastikan aktiviti perlombongan dijalankan menggunakan teknologi terkini dan mematuhi peraturan Jabatan Alam Sekitar, Jabatan Kesihatan serta Jabatan Geosains dan Mineral.

''Kita tidak mahu kerja-kerja perlombongan boleh menyebabkan berlaku tanah runtuh dan menjejaskan alam sekitar," katanya.

0 ulasan:

Post a comment

PROGRAM ADUN UNTUK DISEMBER 2010 DI DUN TITI SERONG

under development -

PROGRAM ZIARAH DAN IMARAH MASJID DAN SURAU Selasa 5.45 pagi Subuh / Tazkirah Masjid Pt.Mat Alam 9.00 pagi Ipoh 7.10 mlm Maghrib / Tazkirah Surau Jalan Terusan 8.15 mlm Isyak / Tazkirah Surau Haji.Shamsuddin P.T.N Dalam
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Powered by Blogger