.

24 August 2008

Cikgu Khalid dalam kenangan.

PARIT BUNTAR , 22 Ogos : PAS Kawasan Parit Buntar kehilangan seorang tokoh pejuang Islam yang gigih di Perak khususnya di Parit Buntar. Beliau ialah Tuan Haji Khalid bin Abdul Hamid, 75 atau lebih dikenali dengan panggilan ' Cikgu Khalid" atau 'Pak Su Khalid'.

Pak Su Khalid meninggal dunia pada jam 12 malam semalam kerana sakit uzur. Solat jenazah akan diadakan pada jam 11 pagi sebelum solat Jumaat di Kampung Kedah.

Cikgu Khalid meninggalkan seorang balu dan 2 orang anak. Salah seorang anak beliau Fakhrurrazi bin Haji Khalid merupakan AJK PAS Kawasan Parit Buntar.

Cikgu Khalid pernah memegang jawatan Bendahari PAS Perak dan pernah menjadi calon PAS bagi kerusi DUN Titi Serong sebanyak dua kali iaitu pilihanraya tahun 1990 dan 1994. Antara sumbangan besar beliau kepada PAS Parit Buntar adalah pembelian bangunan PAS Parit Buntar di No. 8, Jalan Keli ,Taman Seri Tenggara. Beliaulah antara yang gigih turun ke Cawangan memungut derma dari ahli-ahli PAS Cawangan sehingga berjaya membeli bangunan PAS berkenaan.

Beliau juga mengizinkan PAS menggunakan belakang rumahnya sebagai kawasan mengadakan aktiviti terutamanya ceramah umum. Kawasan ini dinamakan sebagai Dataran Purnama Kg. Kedah.

Cikgu Khalid pernah dianugerahkan sebagai Tokoh Veteran PAS Parit Buntar sempena Mesyurat Agung Kawasan tahun 2007.

Semoga Allah mencucuri rahmat ke atas roh pejuang Islam ini. AL-FATIHAH...

0 ulasan:

Post a comment

PROGRAM ADUN UNTUK DISEMBER 2010 DI DUN TITI SERONG

under development -

PROGRAM ZIARAH DAN IMARAH MASJID DAN SURAU Selasa 5.45 pagi Subuh / Tazkirah Masjid Pt.Mat Alam 9.00 pagi Ipoh 7.10 mlm Maghrib / Tazkirah Surau Jalan Terusan 8.15 mlm Isyak / Tazkirah Surau Haji.Shamsuddin P.T.N Dalam
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Powered by Blogger